A képen egy kikapcsolódó nő látható

Amikor a gép kikapcsol: tippek az aktív pihenéshez

A hétköznapok során sokan 8-10 órákat görnyednek a számítógépek, laptopok felett. A home office számos előnnyel kecsegtet, de a testi és lelki egészség számára is kártékony hatásai lehetnek, gondoljunk csak az izomfájdalmakra és a kiégésre. Hogyan pihenhetünk aktívan, amikor felállunk a székünkből? Ehhez kínálunk most pár tippet.

Otthonunkból iroda

2020 decemberében a távmunkában vagy home office keretében dolgozók aránya 9,2% volt, ami több mint négyszer annyi, mint egy évvel korábban, írja a KSH, heti monitorában. Ez az arány várhatóan nem fog csökkenni jelentősen az elkövetkezendő időszakban sem, hiszen sok munkáltató hosszútávon fenntarthatja majd a lehetőséget a dolgozóinak.

Ez a kényelem azonban hátrányokkal is járhat. Nem feltétlenül vannak megteremtve otthonunkban azok az ergonómiai követelmények, amik a vállalaton belül igen, gondoljunk itt például megfelelő íróasztal magasságra. Az otthonról dolgozók számára nem csak testi, de lelki megterhelést is jelenthetnek a megváltozott körülmények: a kevés személyes találkozás, beszélgetés, az ingerszegény környezet, valamint a rutin megszűnése szorongást, depressziót is okozhat.

Teremtsünk rendet!

Már munkavégzés során is beiktathatunk rövidebb-hosszabb szüneteket, amikor érdemes felállni az asztaltól és rendet teremteni magunk körül. Kikapcsolódást jelenthet a monotonitásból, és megújult erővel ülhetünk vissza, ha elpakoljuk a felesleges dolgokat a közelünkből, gyújtunk egy illatgyertyát, vagy szellőztetünk. Ha környezetváltozásra vágyunk, aktív kikapcsolódás a lakás kidekorálása, átrendezése is.

A lelki rendrakást kezdhetjük egy új hobbi megtalálásával. Legyen szó kreatív alkotásról (horgolás, festés, stb), sütésről, vagy olvasásról, találjunk valamit, amivel munka után ki tudunk kapcsolódni és új lendületre találhatunk.

Ellustulás ellen

Az ülőmunka és a kimozdulás hiánya lelassítja a szervezet működését is, fáradtabbnak, feszültebbnek érezhetjük magunkat egy hosszú munkanap után. Bár a sportolási lehetőségek is korlátozottak a Covid miatt, nem kell beletörődnünk a kényelmességbe. Rengeteg lehetőség van négy fal között is mozogni: videók és könnyen beszerezhető eszközök segítségével formába lendülhetünk, és a mentális egészségünkért is teszünk közben.

A kocogást, vagy a futást sosem késő elkezdeni: ez is egy kiváló kikapcsolódási lehetőség a hétköznapokban. Akár munka előtt is ajánlott, energiával telibb és fesztelenebb lehet tőle a munkakezdés.

Kikapcsolódás a családdal

Használjuk ki, hogy a távmunka és az otthoni oktatás miatt többet lehet együtt a család! A hétköznapokban se hanyagoljuk el a szeretteinket, alakítsunk úgy a kikapcsolódást, hogy közösen vehessünk részt benne.

Mindenképp olyan programot válasszunk otthonra, amivel el tudunk szakadni a digitális világból és aktívan szórakozhatunk közben. Ilyen például a kártyajáték, a sakk, a társasjátékozás. Ha nincs a háztartásban, vagy már ezerszer végigjátszottuk az összeset, rendelés előtt érdemes kipróbálni az újabb játékokat is. Erre a Játszóház Projekt lehetőséget is biztosít. A játékos fejlődést is segítik, stratégiai, logikai készségünk erősödhet.

Ha ki szeretnénk együtt mozdulni, egynapos utakat szervezzünk. Egy rövidebb túra a hegyekben, séta a közeli városok egyikében élményszerzésnek sem utolsó, és ha nem is a teljes hétvégére, de kiszakadhatunk a hétköznapok monotonitásából.

szlogen

  • Készítés ideje:

Legutóbbi bejegyzéseink

  • Tehetséges munkatársak

    A menedzsment a kiválasztási folyamat során nagy valószínűséggel ki tudja szúrni a gyöngyszemeket, a legalkalmasabb leendő munkatársakat. Ám a...
  • Tanulni sosem késő: Vállalati...

    Napjainkban a digitális tanulás segítségével olyan ismeretekre is szert tehetünk, amikkel hagyományos formában kevésbé találkozhatunk. Mind...
  • Hogyan legyek jobb vezető?

    Mindig van hová fejlődni – még a magasabb pozícióban dolgozóknak is. Cégünk széles körű e-learning kurzusokat és tréningeket kínál a tanulni...

Kövessen minket itt is!

Hírlevél feliratkozás