Tehetséges munkatársak

Tehetséges munkatársak

A menedzsment a kiválasztási folyamat során nagy valószínűséggel ki tudja szúrni a gyöngyszemeket, a legalkalmasabb leendő munkatársakat. Ám a tehetséges dolgozók megtartása és szinten tartása, fejlesztése fontosabb, mint gondolnánk, hiszen számos előnnyel járhat a cég számára. Nézzük, pontosan milyen lehetőségek vannak erre.

A tehetségek felismerése

Miről ismerhetjük fel a tehetségesebb, kiemelkedőbb munkatársakat?

A pályázatok figyelésekor kitűnhetnek a sorból, ha bőségesen rendelkeznek tapasztalattal. Nem feltétlenül a legmagasabb végzettégűek ők, de érvényesülni tudnak szemléletükkel, magasabb szintű képességeikkel és munkabírásukkal a többi dolgozó között. A felvételi eljárás során érdemes azokat a potenciális munkavállalókat keresni, akik ritkábban váltanak munkahelyet, annál gyakrabban érnek el egyre magasabb pozíciót: ez mind kitűnhet az önéletrajzukból. Képeztetik magukat akár nyelvtanfolyamok, akár szakmai továbbképzések keretében. Az állásinterjún kitűnhet magabiztosságuk, kiemelhetik saját maguk is az erősségeiket.

A tehetséges munkavállalók igénylik a folyamatos fejlődési lehetőségeket és a képzés is nagy motivációt jelenthet számukra a mindennapokban. Ezekre személyes, de formális keretek között történő beszélgetések során derülhet fény, így a munkáltatók számára fontos időt szánni erre is.

Férfi-nő különbségek

KSH adatai szerint „a nők átlagosan 16%-kal keresnek kevesebbet, mint a férfiak”. Mint írják, „a vezető beosztásban dolgozók között a legnagyobb a különbség (23%-kal keresnek a nők kevesebbet, mint a férfiak)”. Ebből kiindulva a tehetséges női munkavállalók sokszor érezhetik, hogy nincs esélyük jobb pozícióra egy férfivel szemben. Fontos a cégeknek felismerni ezt, és csökkenteni a bérkülönbségből adódó feszültséget, lehetőséget biztosítani mind a két nem képviselőinek.

Mit tehet a menedzsment?

A menedzsmentnek érdeke tisztában lenni az alkalmazottak karriercéljaival, igényeivel. Érdemes ezért karriergondozási programot szervezni, kis csoportokban és külön-külön is foglalkozni a dolgozók előre jutásával. Motiváló erővel hathat egy-egy cégen belüli kurzus, továbbképzés, hiszen így az addig felszín alatt megbúvó tehetségek is előtérbe kerülhetnek. A tudás megosztása akkor tud hatékonyan működni, ha hosszú távon ez jövedelmez, ezért érdemes tudásmenedzsment-stratégiát kialakítani.

A formális keretek közötti személyes karrier megbeszélések fontossága nem elhanyagolható. Itt felszínre kerülhetnek egyedi igények és célok is, például külföldi szakmai utak iránti vágyak.

Érdekesnek találtad a cikkünket?

Osszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!