Karácsonyi segítés

Nyújtsunk segítő kezet karácsonykor (is)!

Nyújtsunk segítő kezet karácsonykor is!

Az idei karácsony sok szempontból eltér a megszokottól – a bezártság, a magány, a szorongás sokak ünnepére hatással van. Mit tehet a HR a magukra maradt, vagy depresszióval küzdő munkatársakért?

Első lépés: a felismerés

A karácsony közeledtével a munkavállalók egy részén nem a boldog várakozás, hanem a szorongás, a depresszió, a magánytól való félelem lesz úrrá. A KSH 2011-es népszámlálási statisztikája alapján a 20-69 év közötti korosztály jelentős része (2 millió 759 ezer ember) egyedülálló, özvegy, vagy elvált. A legtöbb munkahely december 23-mal bezár, így ilyenkor a kollégák társasága és a mindennapi feladatok nélkül nehezebb lehet átvészelni a szeretet ünnepét számukra, illetve azoknak, akik családjuktól távol élnek. Nyújtsunk segítő kezet karácsonykor a családunk magányos tagjainak is! 

A menedzsment az év végének közeledtével egyre több felmerülő kérdéssel foglalkozik: számot vetnek a lezajlott eseményekkel, folyamatokkal, kimutatásokat készíthetnek, de emellett nem lehet elsiklani a személyes beszélgetések felett sem. Az utolsó hetekben kiemelten fontos a dolgozók lelki állapotának felmérése, hiszen ez akár a munka minőségére, a munkacsoportok általános hangulatára is hatással lehet.

Ha a cég jelentős része home office-ban dolgozik, csoportos és egyéni Skype, Discord vagy Zoom hívással is érdeklődhetünk – mindenképpen szóban forduljunk a munkavállalók felé, kerüljük az írásos formákat. Online dolgozói elégedettségi vizsgálatot is indíthatunk, ami során a kiégés, a depresszió tünetei is tetten érhetőek. A pulzus felmérés is ezt a célt szolgálja, melyet cégünk szolgáltatásai között is megtalál.

Segítő kezet karácsonykor

Céges segítő kéz karácsonykor – másképp

Bár idén a karácsonyi céges események köre igencsak leszűkült, mégis ezekkel a depressziós, magányos munkavállalók is jobb kedvre deríthetők. Ahol még a dolgozók nem álltak át távmunkára, mindenképpen kerüljenek elő a karácsonyi dekorációk, akár szervezhető díszítés csoportokban is. Érdemes ekkorra időzíteni közös vállalati ebédeket – pizzázást, süteményezést házon belül, amennyiben erre lehetőség van.

Az ajándékozás idén sem maradhat el, az angyalkázás jó ötlet lehet, amennyiben egyhangúan van erre igény. Egymás megajándékozása apró ajándékokkal (akár naponta, akár egy nagy esemény keretében) az adventi időszakban a lelki állapotra jótékony hatással lehet, hiszen erősödhetnek a munkakapcsolatok, barátságok. Menedzsment szinten minden dolgozó számára érdemes gravírozott, minőségi meglepetéseket adni, kifejezve ezzel az egész éven át tartó munka megbecsülését.

Amennyiben a cég már teljesen home office-ban működik, a már említett platformokon keresztül rendezhető karácsonyi „buli”, ahol kötetlenebb formában lehet beszélgetni, nosztalgiázni, kérdéseket feltenni egymásnak, valamint játékokban részt venni.

Alternatív lehetőségek ünnepekkor

A segítő kéz karácsonykor nagyon fontos és erre illik felhívni a dolgozók figyelmét körüzenet formájában. A lelkisegély szolgálat elérhetőségére, az online pszichológiai konzultációk lehetőségére. A menedzsment kifejezheti támogatását akár hagyományos, képeslap formában is az idősebb korosztály számára, vagy az ünnepek során egy üdvözlő, köszönő e-mailben is.

Ilyenkor jó ötlet programajánlót is készíteni – mit érdemes nézni TV-ben, streaming szolgáltatókon keresztül. A Netflixhez, HBO Go-hoz és az újkeletű magyar Filmio-hoz rendelhető prémium hozzáférés, így az összes munkavállaló korlátlanul használhatja ezeket a felületeket az ünnepek alatt. A Youtube-on és egyéb oldalakon olyan kreatív hobbikra is felhívhatjuk a figyelmet, mint a színházi darabok megtekintése, a virtuális városnézés, vagy az online tanulás.

Érdekesnek találtad a cikkünket?

Osszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!