E-learning, avagy hogyan NE legyünk felhúzós órák egy digitális világban

Képzeljünk el egy világot, ahol ismereteink célirányú bővítésének érdekében két dolgot kell tennünk a reggeli kávé elfogyasztása után: bekapcsolni laptopunkat és fókuszálni egy interaktív szöveghalmazra. Ugye, nem hangzik rosszul? Szerencsére nem kell megvárnunk MZ/X korszakát (a Mézga család rajzfilmsorozat posztmodernen ,,túlon-túli” szereplője), ugyanis ez a tanulási forma már viszonylag régóta elérhető. E-learning néven fut.

Sok-sok éve akár így is reklámozhatták volna az e-learning képzést, mely leginkább népszerűvé talán azzal a rendszerrel vált, melynek első változatát Martin Dougiamas fejlesztette 2002-ben. A tavalyi év statisztikái szerint ennek a tanuláskezelő rendszernek köszönhetően 232 országban, 96043219 felhasználó, 98518773 tananyagot használ. Népszerűségének okai szolgáltatásainak komplexitásában, ugyanakkor könnyen kezelhetőségében keresendő. Hazánkban több felsőoktatási és közoktatási intézmény is sikeresen alkalmazza a rendszert.

Jogosan állíthatjuk, hogy felgyorsult világunkban mind a munkaadó, mind pedig a munkavállaló számára rengeteg előnnyel bír egy e-learning tanfolyam a klasszikus tanár-diák fizikai kapcsolatával szemben. Elég ha csak arra gondolunk, hogy előbbinek nem kell tanárokat alkalmazni, termet, és az oktatás egyéb költségeit finanszírozni, a képzés résztvevői pedig szintén jól járnak, mivel nincsenek helyhez és időhöz kötve: akkor és ott tanulnak, amikor csak szeretnének − a tananyag bárhol, bármikor elérhető.

Továbbá, érdemes szem előtt tartani a legfiatalabb munkavállalókat, a Z generáció tagjait, akik már gyermekkoruktól kezdve egy digitális világban nőttek fel. Számukra az e-learning képzés (egy jól megszerkesztett, interaktív tananyaggal) sokkal vonzóbb lehet, a jó vállalat egyik ismérve pedig − mint tudjuk − az, hogy igyekszik figyelembe venni a dolgozói igényeket.

A tananyagok ráadásul percek alatt könnyen frissíthetőek, így mindig naprakészek, aktuálisak lesznek, ennélfogva sok kellemetlenségtől mentesül mind a munkaadó, mind pedig a munkavállaló. A jelszó: up-do date velünk a Hrsikerrel!
  • Készítés ideje:

Legutóbbi bejegyzéseink

  • Tehetséges munkatársak

    A menedzsment a kiválasztási folyamat során nagy valószínűséggel ki tudja szúrni a gyöngyszemeket, a legalkalmasabb leendő munkatársakat. Ám a...
  • Tanulni sosem késő: Vállalati...

    Napjainkban a digitális tanulás segítségével olyan ismeretekre is szert tehetünk, amikkel hagyományos formában kevésbé találkozhatunk. Mind...
  • Amikor a gép kikapcsol: tippek az...

    A hétköznapok során sokan 8-10 órákat görnyednek a számítógépek, laptopok felett. A home office számos előnnyel kecsegtet, de a testi és lelki...

Kövessen minket itt is!

Hírlevél feliratkozás