trendek es kilatasok

A magyarországi munkaerőpiac 2024-ben: Trendek és kilátások

Trendek és kilátások – A magyarországi munkaerőpiac 2024-ben várhatóan számos kulcsfontosságú tényező befolyása alá kerül. A legmeghatározóbb trendek közé tartozik a digitalizáció, a nők munkaerőpiaci részvételének növekedése, a bérek és juttatások alakulása, valamint a generációs különbségek.

Digitalizáció

A digitalizációs folyamat felgyorsulása várhatóan megnöveli a keresletet a fejlett technológiai készségekkel rendelkező munkavállalók iránt. A mesterséges intelligencia térnyerése új munkalehetőségeket teremt majd az adatelemzés, programozás, és más IT-területeken.

Nők munkaerőpiaci részvétele

A nemek közötti egyenlőség növekedésével és a nők egyre nagyobb arányban lépnek be a hagyományosan férfiak által dominált iparágakba. Ez szükségessé teszi a karrierjüket és a munka-magánélet egyensúlyát támogató szakpolitikák és kezdeményezések kidolgozását.

Bérek és juttatások

Az elmúlt években a fizikai dolgozók bére jelentősen emelkedett, a minimálbér és a garantált minimálbér is emelkedett. A magasabb bér kategóriákban mérsékeltebb volt a bérnövekedés. A trendek és kilátások szerint a vásárlóerő növelése és a gazdaság élénkítése érdekében a bérek szolidabb emelkedése várható a jövőben is. A béren kívüli juttatások, mint a SZÉP-kártya, a telefonos juttatások és az egészségbiztosítás egyre fontosabb szerepet játszanak a tehetségek vonzása és megtartása terén.

Infláció

A vásárlás során talán mindannyian érezzük, hogy a termékek ára az elmúlt években érezhetően emelkedett. Ez nem csak egyéni benyomás: a statisztikák is alátámasztják, hogy Magyarországon az árak az elmúlt 20 évben igen jelentősen emelkedtek. Az élelmiszerek ára különösen megugrott, már az EU-s átlag 96%-át éri el. Ezzel szemben a rezsicsökkentésnek köszönhetően az energiaköltségek jelentősen alacsonyabbak, az uniós átlag 38,4%-án állnak. Ez a kettősség – a magas élelmiszerárak és az alacsony energiaköltségek – egyfajta kiegyensúlyozottságot mutatnak a magyar gazdaságban. A februári infláció 3,7%, alacsonyabb a januári 3,8%-nál. Az trendek és kilátások során az áremelkedés lassul, de a szolgáltatások továbbra is emelkednek, míg a lakosság vásárlási kedve az első negyedévben alacsony maradt. 2024-ben előreláthatólag az infláció stagnálhat vagy csökkenhet.

Vendégmunkások

A munkaerőpiac szabályozására törekedve a kormány a vendégmunkások számára 2024-ben 65 000 engedélyben állapított meg felső határt. Ez az intézkedés azt hivatott biztosítani, hogy a munkalehetőségek elsősorban a magyar állampolgárok számára álljanak rendelkezésre, és ezzel eloszlatja azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a külföldi munkavállalók esetleg elveszik a helyiek munkalehetőségeit.

Emellett a kormány létrehozott egy „negatív listát”, amely körülbelül 300 foglalkozásból áll. A vendégmunkás tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok nem dolgozhatnak ezekben a foglalkozásokban.

Generációs különbségek

A fiatalabb generációk, mint az ezredfordulósok és a Z generáció, rugalmas munkalehetőségeket keresnek, amelyek lehetőséget adnak a fejlődésre és a munka és magánélet egyensúlyának megteremtésére. A versenyképes fizetés, a karrierfejlesztési programok és a rugalmas munkarend kombinációja vonzó lehet a fiatal tehetségek számára. Az OTP Fáy Alapítvány friss, reprezentatív kutatás rávilágít arra, hogy a magyar fiatalok ambiciózusak és jobbítani akarnak az életükön, de tisztában vannak a kihívásokkal is. A jövőképük vegyes, a remény és a bizonytalanság keveredik benne.

Összességében a magyarországi munkaerőpiac 2024-ben dinamikus és fejlődő lesz. A digitalizáció, a nők munkaerőpiaci részvételének növekedése, a bérek és juttatások alakulása, valamint a generációs különbségek mind hatással lesznek a munkaerőpiac alakulására. A sikeres munkavállalóknak naprakésznek kell lenniük a legújabb trendekkel és képesnek kell lenniük alkalmazkodni a változó körülményekhez.

Tippek az álláskeresőknek

Érdekesnek találtad a cikkünket?

Osszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!