HR-trend előrejelzés 2021

HR-trend előrejelzés 2021

Márciusban, még a koronavírus járvány hazánkban való megjelenésének kezdetén összegyűjtöttük az új évtized HR-trendjeit.

Azóta a humán erőforrás menedzsmentnek leginkább a megváltozott körülményekhez kellett megtanulni igazodnia, 2021-ben pedig további kihívások várhatnak a szakmában dolgozókra. Hogy mik ezek pontosan, azt 4 pontban szedtük össze.

Elbocsátások és toborzás

A vírushelyzet olyan nem várt eseményeket is eredményezett bizonyos cégeknél, mint a nagyszámú leépítések. A HR menedzsmentnek kulcsszerepe van az elbocsátások lebonyolításában, a munkavállalók cégen belüli átirányításában, kiküldetésében és az adminisztrációs feladatok lebonyolításában is.

Másfelől 2021-ben várhatóan a járvány lefutásával a vállalatok újult erővel kereshetnek munkaerőt. Jelenleg megsokszorozódott az álláskeresők száma, a KSH 2020. augusztusi adatai szerint 18 ezer fővel alacsonyabb a foglalkoztatottak száma tavaly ilyenkorhoz képest.

Karrier coaching

Közösségformálás

Az elmúlt időszakban a cégek egy része távmunkával (home office lehetőséggel) próbálta megakadályozni a koronavírus vállalaton belüli terjedését. Ahol ez megoldható volt, otthonukból is dolgozhattak az alkalmazottak, ugyanakkor sok helyen újra visszaállt a megszokott munkarend.

A HR menedzsmentnek fontos szerepe lehet 2021-ben a munkatársak tevékenységének összehangolása. Felértékelődik a kreativitás a közösséget összetartó programok, események szervezése kapcsán.

Rugalmasság

A megváltozott körülmények olyan változást hozhatnak el a cégek életében, amiket korábban nem, vagy másmódon kellett kezelnie a humán menedzsmenttel foglalkozó munkatársaknak. Felléphetnek váratlan események – ilyen lehet a munkavállaló vagy annak családjának megbetegedése, ami kellő rugalmasságot kíván a menedzsment részéről. Egyrészről biztosítania kell a megfelelő eszközöket home office-ra átállás esetére, másrészt a szabadságolásokat is ennek megfelelően kell ütemeznie.

Online jelenlét, új eszközök, IT biztonság

A világjárvány Magyarországon való megjelenése magával hozta az online platformok, az újabb kapcsolattartási eszközök fellendülését is. A HR-esek feladata lehet 2021-ben a home office során használt programok (pl. Zoom, e-learning) alaposabb megismerése, azok átültetése a mindennapi munkába.

A portfolio.hu szerint a koronavírus okán változhat a távmunka szabályozása Magyarországon, ami a munkavállalók és munkáltatók számára is előnyös lehet. A munkavégzés helye az előírásoknak megfelelően szabadon választható lenne bizonyos cégek esetében – írják.

Felkészülve az esetleges újabb hullámra érdemes lesz beszerezniük még több technikai eszközt, hogy adott esetben a munkavállalók otthonukból folytathassák munkájukat. Az otthoni környezetben felértékelődik az IT biztonsággal kapcsolatos kérdéskör is. A kevesebb gyakorlattal rendelkező munkavállalókat érdemes felkészíteni e témában is.

Források:

https://hrsiker.hu/blog/a-2020-as-evek-hr-trendjei

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200720/valtozhat-a-tavmunka-szabalyozasa-magyarorszagon-a-koronavirus-valsag-nyoman-441782

Érdekesnek találtad a cikkünket?

Osszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!