A biztonságos home office

Út a biztonságos home office-hoz

A biztonságos home office

A biztonságos home office nagy jelentőségű lett a pandémia ideje alatt. „A G DATA elemzése szerint 30 százalékkal nőtt 2020 első felében a megelőzött vírusfertőzések száma.” – írja a virusirto.hu.

A vállalatokat különösen nagy támadások érhetik, hiszen a hackerek tisztában vannak a megváltozott körülményekkel.

A kiberbiztonság oktatása

A távmunkára való átállás nem csak a munkáltatók és a menedzsment számára újdonság, a munkavállalókat is tájékoztatni kell a home office szabályairól. Érdemes oktatást tartani a biztonságos internetezésről, szoftverhasználatról, mert számos veszéllyel járhat az óvatlanság.

A tudatosság fejlesztése segíthet elkerülni az adatok kiszivárgását, a fellépő technikai problémákban pedig gyors megoldáshoz vezethet. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet oldalán számos tanáccsal ellátják a munkáltatókat és a munkavállókat, érdemes ezeket is beépíteni az oktatásba.

Kétoldalú bizalom

Ha szükséges, érdemes írásos formában is rögzíteni az otthoni munkavégzés szabályait – hiszen a megfelelő eszközök biztosításával a munkavállaló bizalommal fordul a munkavállalók felé. Fontos rögzíteni például, hogy a céges laptop nem használható magáncélokra, nem tölthetőek le egyénileg tört szoftverek és nem törölhetők fontos adatok, információk a közös szerverről valamint hogy tilos a jelszavak kiadása harmadik félnek.

Az esetleges anyagi károk (legyen szó fizikai vagy biztonságvédelmi okról) a céget terhelik, ugyanakkor a vállalat dolgozójának is bíznia kell abban, hogy munkája során megkapja a maximális támogatást, segítséget. Felmerülhet a távoli ellenőrzés kérdése is, jogos lehet a munkavállaló azon félelme, hogy esetleg lehallgatják, vagy ellenőrzik személyes munkájában a felettesei. Ezzel kapcsolatban is érdemes beszélgetni a kollégákkal.

Szoftverek csak jogtisztán

Attól függően, hogy milyen ágazatról van szó, a menedzsmentnek biztosítania kell minden otthonról dolgozó számára a munkavégzéshez szükséges szoftvereket. Fontos, hogy csakis jogtisztán, azokat megvásárolva legyenek telepítve a gépekre, és be legyen állítva a hozzáférés is. Nem árt tudni, hogy a tört szoftverek programsorába olyan kódsorokat is írhatnak, amelyek adatokat lophatnak a számítógépről, ez pedig nagymértékű gazdasági károkat is okozhat.

Minden esetben érdemes vírusírtót is telepíteni, valamint beállítani a programok rendszeres, automata frissítését. Ezek a tényezők ugyanis jelentősen csökkenthetik a hackertámadásokat, a jogosulatlan hozzáféréseket, a kémvírusok megjelenését.

Váratlan helyzetek

Az otthon munkavégzés velejárója, hogy váratlan események is felléphetnek. Ilyen például, ha az őrizetlenül hagyott laptopra a dolgozó gyermeke, családtagja játékprogramokat tölt le, vagy online játszik. A torrent oldalak nagy részén illegálisan letölthető tartalmakba botolhatnak, ugyanígy igaz ez a filmes oldalakra, ahol felugró ablakokban rejlik a veszély.

Internethasználat közben találkozhatunk a sütikkel, amelyek tárolják, milyen oldalakat kerestünk fel, adatainkhoz pedig könnyen hozzáférhetnek az oldal készítői, ha nem vagyunk elég figyelmesek. Mindig érdemes elolvasni, pontosan mihez is járulunk hozzá az „Elfogadom” gombra kattintva.

Előfordulhat, hogy céges ügyeinket – levelezés, vásárlás, utalás – a munkáltatótól kapott eszközön kell elvégeznünk. Ilyenkor kiemelten fontos odafigyelni a fájlok megnyitásának veszélyeire (akár vírust is letölthetünk hackerek spam levelein keresztül). Pénzmozgás esetén ne mentsük jelszavainkat, adatainkat, hiszen kibertámadás esetén a laptop feltörője ezekhez az információkhoz is könnyedén hozzáférhet.

Hozzáférések biztosítása

Az eszközök átadása előtt mindenképpen be kell állítani a programokat, és például Zoom vagy Skype esetében a webkamerát, mikrofont ellenőrizni kell. Szükséges a hozzáférés biztosítása a közös adatbázisokhoz, megteremteni a biztonságos kommunikációt a VPN (Virtual Private Network) csatorna használatával.

Érdekesnek találtad a cikkünket?

Osszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!