Dolgozói elégedettség felmérés

A dolgozói elégedettségmérés az alapvető szükségletekre és a dolgozók aggodalmaira világít rá. A felmérés mindig testreszabott, vállalatonként eltérő, de rendszerint olyan kérdéseket vizsgál, mint a bérezés, leterheltség, csapatmunka, a vezetés értékelése, erőforrások stb. · A dolgozók véleményének és igényeinek a felmérése. · Megfelelő munkaerő alkalmazása és megtartása. · Fluktuációval járó költségek csökkentése. Ezen területekre koncentrálódik a vezetés figyelme annak érdekében, hogy amunkavállalók elégedettek legyenek és a vállalkozásnál maradjanak. Azonban a dolgozói elégedettségi felmérés nemcsak a vállalat érdekeit szolgálja, hanem amunkavállalókét is. Itt kifejezhetik véleményüket, kifejthetik kéréseiket és úgy érezhetik, hogy a vezetőség figyel rájuk. Amint a problémás területek vagy kérdések felszínre kerültek, változtatásokat lehet előterjeszteni, amelyek nem feltétlenül kell költséges megoldások legyenek. Jó példa lehet erre az ingyen kávé, tea, víz bevezetése, vagy a dolgozók munkakörnyezetének a személyre szabása, otthonosabbá, családiasabbá tétele.

Régóta ismert tény, hogyha a munkavállalók elégedettségi foka magas, kevesebb munkavállaló hagyja ott a vállalatot, ami csökkenti az új munkaerő betanításának költségét, illetve az is, hogy a jó vállalati kultúra mágnesként fog új munkaerőt vonzani.

Elégedettség

Mára már a vállalati stratégia része, hogy a vezetőség a dolgozóktól visszajelzést kér, igényeiket kielégíti, ezzel is növelve a produktivitást. Az üzlet típusától és nagyságától függően az elégedettségi felmérések eltérőek lehetnek vállalatonként, ám összességében céljuk a dolgozók boldogságának és hozzáállásának felmérése. Az elégedett munkatársak száma korrelációban áll a fluktuációval járó költségek csökkenésével.

Dolgozói elégedettség felmérés

A dolgozói elégedettség vizsgálat szerepe

Mi segítünk csökkenti a fluktuációval járó költségeket. A következő konkrétabb kérdésekre fókuszálunk a felmérés során:

· munkavégzés menete
· kommunikáció
· dolgozók támogatása
· munkaelosztás
· elismerés a vezetőségtől
· vállalati kultúra
· csapatban dolgozás
· előmeneteli folyamat

A dolgozói elégedettség vizsgálat objektív lebonyolítása rendkívül fontos, mert egy vállalat hatékony működéséhez elégedett, nyugodt és céltudatos alkalmazottakra van szükség. Az elégedett és kiegyensúlyozott alkalmazottak képesek az adott feladatra koncentrálni, és nehezen vonják el a figyelmüket. A magas színvonalú munka érdekében megfelelő mennyiségű energiát fektetnek be. Ha azonban igényeikre és kéréseikre nem kapnak megfelelő választ, csökken a motivációjuk, kevesebb energiát fektetnek a munkájukba, és romlik a teljesítményük minősége.

Az alkalmazottak elégedettsége és a visszajelzések tehát kulcsfontosságúak a hatékony üzleti működéshez, teljesítmény javításához. Számos előnye van annak, ha egy munkáltató külső céggel végezteti el a munkavállalói elégedettségi felmérést. Először is, a külső szakértők nagy tapasztalattal rendelkeznek az ilyen típusú felmérések elvégzésében, és általában objektívebb eredményeket adnak, mivel nincsenek benne a vállalati hierarchiában. Másodszor, a külső cégek általában többféle módszert alkalmaznak a dolgozói elégedettségi felmérések elvégzésére, például kérdőíveket, interjúkat vagy fókuszcsoportokat, így az eredmények változatosabbak és átfogóbbak lehetnek.

Ha például egy gyár munkavállalói elégedettségi felmérését egy külső vállalat végzi, az eredmények olyan információkkal szolgálhatnak, mint a munkakörülmények, a bérszint, a munkaidő vagy az elvárások, amelyekre a munkavállalók nagyobb figyelmet fordítanak. Ezek az információk segíthetnek a vállalatnak megérteni, hogy hol kell javulnia a dolgozói elégedettség növelése érdekében, és milyen konkrét intézkedéseket kell tennie. Egy másik példa lehet egy magánklinika, amely külső céget vesz igénybe a dolgozói elégedettségi felmérés elvégzésére.

Vélemények

Az itt kapott eredmények segíthetnek a klinikán azonosítani azokat a területeket, ahol az egészségügyi dolgozók képzésére van szükség, milyen munkakörülményeket kell javítani a személyzet egészségének megőrzése érdekében, és hogyan növelhető a betegek elégedettsége a szolgáltatás minőségének javítása érdekében.

Összességében tehát, ha egy munkáltató külső céggel végezteti el a dolgozói elégedettség vizsgálatot, az objektívebb és átfogóbb eredményekkel szolgálhat, amelyek segítik a vállalatot a dolgozói elégedettség javítására irányuló erőfeszítéseiben. Rendszeres és objektív elégedettségi felméréssel, javító intézkedések bevezetésével lépéselőnyre tesz szert az ezen módszereket használó vállalkozás: ez alapozza meg a piaci kihívásokra való felkészülést, a megfelelő munkaerő alkalmazását és megtartását – amely mára a HR stratégia alapeleme.