Gamifikáció

„Az élet játék, játszom hát!
Nem butaságból játszom át,
nagyon is bölcs, ki ezt teszi”

(Aranyosi Ervin)

A gamifikáció – köznapi nyelven játékosítás, egy olyan rendszer alkalmazását jelenti, ami játékok és játékelemek használatának segítségével fenntartja a motivációt, érdekesebbé, befogadhatóbbá teszi az élet játékon kívüli területeinek megértését. Kiválóan alkalmazható az oktatásban, egészségügyben, munkahelyi környezetben és az élet számos más területén.

A koncepció arra épül, hogy az emberek javarészt kompetitívek és szeretnek játszani. Ha egy cég sikeresen át tud ültetni egy feladatot, tananyagot, szabályzatot stb. játékos formába, óriási energiákat szabadíthat fel, az alkalmazottak szunnyadó motivációjából.

De vajon, hogyan hat a gamifikáció a dolgozói elégedettségre?

Tanulmányok igazolják, hogy játék közben az emberi agy dopamint szabadít fel, ami számos kedvezőhatása mellett, a szervezet jutalmazásáért felel, így az esetleges monoton, megterhelő munka is könnyedén válhat szórakoztatóvá.

A gamifikáció fejleszti a csapatszellemet, erősíti az emberekben az elhivatottságot, bizalmat épít. Támogatja az egyének oktatását, fejlődését, segítségével egyszerűen és egyértelműen mérhetővé válik az egyéni teljesítmény. Játék során az egyén csoportban elfoglalt szerepére, kvalitásaira, erősségeire, hátrányaira is könnyedén rávilágítást kaphatunk.

Gamifikáció

Segíthetjük alkalmazottaink cégen belüli elhelyezkedését, karrierorientációját a megfelelő irányba terelni, azzal hogy képességeiket maximálisan kihasználva, a számukra legideálisabb poszton és pozícióban dolgozhassanak, ezzel is emelve önértékelésük, elégedettségük és hivatásuk iránti elkötelezettségüket.

Egy jól kiépített, megfelelően bevezetett és folyamatosan támogatott gamifikációs rendszer az üzleti stratégia meghatározó eszközévé válhat. A gamifikációval több oldalról segítjük a vállalata működését: nem csak motiválni tudjuk a munkavállalókat a játékosítással, hanem folyamatos monitoring lehetőségét is biztosítunk. A játékosítást az online térben is alkalmazzuk; például az e-learning során is van lehetőség a játékosításra.