A COVID-19 átrendezi a munkaerő piacot

A COVID-19 átrendezi a munkaerő piacot

A COVID-19 átrendezi a munkaerő piacot

A covid-19 miatti jelenlegi járványügyi helyzet felgyorsítja a munkaerőpiac átrendeződését és bepillantást nyújt a jövő munkaszerveződésébe (Saadia Zahidi, WEF Ügyvezető Igazgatója).

A World Economic Forum (WEF) által 300 multinacionális vállalat bevonásával elvégzett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a vezetők négyötöde felgyorsítja a digitális munka szerepét és az új technológiák bevezetését. Ez a tendencia a közép- és nagyvállalatok körében közel 85 millió munkahely megszűnését eredményezheti.  Összességében lelassul az új munkahelyteremtések folyamata és felgyorsulnak a leépítések, mivel a vállalatok előnybe részesítik a technológiai megoldásokat a humán erőforrás alkalmazása terhére. A megkérdezett vállaltok 43%-a csökkenti a dolgozói körét a technológiai integrációk okán, 41%-a külső alvállalkozókat kíván igénybe venni, és csak 34%-a tervezi a technológiák bevonása miatt a munkaerő állományának a bővítését.

A COVID-19 átrendezi a munkaerő piacot

Covid-19 – számos kutatás a jövőre tekint

A kutatás eredménye azt is előrevetíti, hogy 2025-re a munkáltatók egyenlő arányba alkalmaznak munkavállalókat és gépeket. A legérintettebb területek közé tartozik az adatbevitel, könyvelés és az adminisztratív feladatokhoz kapcsolódó munkák.

Covid-19 miatt – digitális robbanás

Ezzel szemben munkaerő bővítés várható az egészségügyben, a mesterséges intelligenciával foglalkozó tech iparban, és a tartalomgyártással kapcsolatos területeken. Ez is azt is jelenti, hogy a következő években a munkában maradtak körében elengedhetetlen lesz az átképzés és az új készséges és ismeretek elsajátítása.

A jövőben megnövekszik az igény a munkaerőre a zöld gazdaság, az élenjáró adat- és mesterséges intelligencia menedzsment, felhőalapú számítógépfejlesztés és termékfejlesztés területein. A kutatás megerősítette viszont, hogy az emberi munkaerő megőrzi versenyképességét a megváltozott munkaerő piacon a vezetés, konzultáció, döntéshozatal, kommunikáció és interakció vonatkozásában.

Forrás: Shields, M. és Lewis, B. (ed.), Pandemic speeds labour shift from humans to robots, WEF survey finds, Firstpost Business, 2020. okt. 21. Accessed on Oct. 25., 2020.: https://www.firstpost.com/business/pandemic-speeds-labour-shift-from-humans-to-robots-wef-survey-finds-8935121.html

Érdekesnek találtad a cikkünket?

Osszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!