A vállalati fejlődést veszélyeztető tényezők a cégvezetők olvasatában

A vállalati fejlődés

A vállalati fejlődés

A vállalati fejlődés a vállalatvezetők legnagyobb aggodalma a COVID-19 krízis eredményeképpen a társadalmi felelősségvállalás és a digitális átállás.

A KPMG (egy adó és konzultációs cégek globális hálózata) által végzett felmérés eredménye azt mutatja, hogy a tehetség menedzselés, az ellátási lánc menedzsment és a kiberbiztonsági kérdések hordozzák a legtöbb kihívást a gazdasági növekedés tekintetében.

A 2020-ban elvégzett felmérés két lépcsőben zajlott le: az év elején 1300 CEO lett megkérdezve a COVID-19 krízis első hatásairól, majd a nyár végén 315 CEO-val az utánkövetés okán elvégzett interjú megmutatta, hogy mennyire változtak a vélemények a járvány előrehaladtával.

A COVID-19 helyzet újrafogalmazta a vezetői stratégiákat és a vállalatvezetők prioritásait. Míg a járvány előtt a tehetség menedzsmentet jóval megelőzték más kockázati tényezők a gazdasági növekedés kapcsán, addig a járvány kibontakozása után ez a kérdés felkerült a lista elejére. Ezzel megelőzte az ellátási láncot és s környezeti kockázatokat, mint az üzleti élet egyik legjelentősebb fenyegető jelenségeit. Az interjúk során egyértelműen megfogalmazódott az is, hogy az elsődleges cél lett a tehetségek bevonzása és megtartása a vállalat keretein belül.

 

vállalati fejlődés

A vállalati fejlődés témakörében megkérdezett vállalatvezetők 80 %-a szorosabb, érzelmi kapcsolatba került a vállalati célokkal a járvány kezdete óta, ami abból is fakadhat, hogy sokan közülük személyesen is érintettek lettek a COVID járványban. Ez a céltudatosság segít nekik abban, hogy jobban megértsék dolgozóik, partnereik igényeit. Számos cégvezető kapcsolatot alakított ki a helyi közösségekkel, ami mutatja, hogy a pandémia előtérbe helyezte a „befelé fordulást:” termékek és szolgáltatások kialakításával és anyagi hozzájárulással támogatják az országukban kialakult helyzetet és a frontvonalban dolgozókat. Többségi vélemény volt közöttük az a nézet, hogy az emberek a vállalatoktól várják a társadalmi kihívások miatt keletkezett problémák kezelését. Ebben a munkáltatói márkaépítés vagy a szervezetfejlesztés fontos szempont a problémák hatékony kezelésének okán.

Bár a COVID-19 krízis lelassította a globális gazdasági növekedést, a cégvezetők igen bizakodóak a következő évek fejlődésével kapcsolatban, ami részben annak is köszönhető, hogy nagyobb ráhatásuk van a fejlődést előmozdító aspektusra, mint pl. digitális fejlesztésekre. A digitális átállás sok cégvezető olvasatában fontos tényező a cégek operatív rugalmasságának, agilitásának, ügyfélközpontúságának kialakításában, illetve a növekvő kiberbiztonsági kockázatok kezelésében.

Forrás: Naqvi, S. A. This is what CEOs worlswide see as top threats to business growth. https://www.zawya.com/mena/en/business/story/This_is_what_CEOs_worldwide_see_as_top_threats_to_business_growth-ZAWYA20201028035147/

Érdekesnek találtad a cikkünket?

Osszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!